3.7 C
Județul Dolj
15 ianuarie, 2025

Un laborator spaniol sterilizează țânțarii pe măsură ce schimbările climatice alimentează răspândirea febrei Dengue

01.08.2024 23:52

02.08.2024 03:55

FOTO: Freepik

Un laborator din Spania crește și sterilizează mii de țânțari tigru pentru a combate febra dengue și alte boli, întrucât schimbările climatice încurajează răspândirea acestei specii invazive în toată Europa.

Folosind un accelerator de electroni, Centrul de Control Biologic al Dăunătorilor din Valencia, finanțat de guvernul regional, sterilizează și eliberează aproximativ 45.000 de țânțari masculi în fiecare săptămână, astfel încât aceștia să se împerecheze cu femelele – ale căror mușcături transmit boli la oameni – și, în cele din urmă, să reducă populația generală de țânțari.

„Este o specie care devine mai comună odată cu schimbările climatice … Există un mediu favorabil pentru dezvoltarea sa pe perioade mai lungi de timp pe parcursul anului și populațiile sale cresc mereu,” a declarat Vicente Dalmau de la departamentul de sănătate, agricultură și pescuit din regiunea Valencia.

Specimenele pentru reproducere provin din regiune, iar oamenii de știință folosesc apoi o mașină pentru a separa femele de masculi, înainte de a folosi radiații pentru a steriliza masculii.

Tehnicile de sterilizare au fost utilizate în alte părți ale lumii, dar laboratorul, folosindu-și experiența cu muștele de fructe, este pionier în utilizarea lor pe țânțarii tigru în Europa, într-un moment de îngrijorare crescută față de creșterea bolilor transmise de țânțari, cum ar fi dengue, zika și chikungunya.

Datele de la Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor arată o creștere a cazurilor importate din regiuni unde dengue este endemic, precum și un număr crescând de focare locale de virusul West Nile și dengue în Europa.

Țânțarul tigru dungat, sau Aedes albopictus, se răspândește spre nord, est și vest în Europa și are acum populații autosusținute în 13 țări, inclusiv Spania.

Organizația Mondială a Sănătății a declarat anul trecut că ratele de dengue sunt în creștere la nivel global, cu cazuri raportate din 2000 până în prezent crescând de opt ori, la 4,2 milioane în 2022, deoarece se consideră că un climat mai cald ajută țânțarii să se înmulțească mai repede.

În anul 2024, în România s-au înregistrat 82 de cazuri de infecție cu virusul West Nile, dintre care 10 au fost fatale. Cele mai multe cazuri au fost raportate în București (11), Satu Mare (9), Galați (8), Dolj (8), Brăila (7) și Ilfov (7).

În ceea ce privește întreaga Europă, Italia și Grecia sunt de asemenea afectate. În Italia, au fost raportate zeci de cazuri, iar Grecia a confirmat câteva decese din cauza virusului West Nile în acest sezon. Situația este monitorizată constant de Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC), care publică actualizări săptămânale pe măsură ce apar noi date (ECDC).

Este important ca populația să fie conștientă de riscurile asociate cu acest virus, mai ales în zonele unde țânțarii, principalii vectori ai virusului, sunt activi.

01 aug 2024, 21:09

Sursa: https://www.dcnews.ro/un-laborator-spaniol-sterilizeaza-tantarii-pe-masura-ce-schimbarile-climatice-alimenteaza-raspandirea-febrei-dengue_967528.html

Ultimă oră

Același autor