3.7 C
Județul Dolj
15 ianuarie, 2025

Zonele din România care vor beneficia de apă curată la robinet printr-un masterplan unic în Europa de gestionare a resurselor

Dezbaterea organizată, azi, de Antena3 CNN, în cadrul Conferinței România Inteligentă – “Apă, sănătate, viață – gestionarea inteligentă a resurselor de apă. Sursa foto: Antena 3 CNN

De Ziua Mondială a Monitorizării Calității Apei, primăria

anunță finalizarea unui proiect important care a făcut posibilă furnizarea în oraș a unei ape de calitate:

Este un exemplu de bune practici care deja a fost extins, şi va continua să fie implementat şi de anul viitor, şi către

şi Gorj, acolo unde autorităţile locale spun că au finalizat o mare parte din culoarul necesar pentru racordarea la apa de izvor. Vorbim despre un masterplan inteligent unic în România, dar şi în Europa şi care a fost prezentat la dezbaterea organizată azi de Antena3 CNN, în cadrul Conferinței România Inteligentă – “Apă, sănătate, viață – gestionarea inteligentă a resurselor de apă.

Exemplul de bună practică oferit de Craiova, care a făcut posibilă furnizarea în oraș a unei ape de calitate, a fost aplicat cu succes dar şi extins în 2025 şi de județele Dolj şi Gorj, acolo unde prin investirea a 445 de milioane de euro, zeci de localități au acces la un sistem inteligent de apă şi canalizare.

În acest context, Cosmin Vasile, președintele Consiliului Județean Dolj şi Cosmin Popescu, președintele Consiliului Județean Gorj, au explicat, pentru Antena 3 CNN, în ce fază se află acest master plan, considerat unic în România, dar şi din Europa.

„Vorbim de un master plan de 445 de milioane de euro, care înseamnă apă și canalizare pentru Craiova, dar și pentru încă 23 de localități din județul Dolj și încă o serie de localități din județul Gorj. Am fost în tot ce a însemnat de la scriere, la implementare, ca membri și ca acționari ai compania de apă, iar provocarea cea mai mare a fost tot ce a însemnat aducțiunea de la Izvarna, 123km, în care Consiliul Județean Dolj fiind, conform legii, autoritatea care trebuia să se ocupe de exproprieri și de stabilirea culoarului pe care s-a construit această conductă.

Investiția pentru acces la apă de calitate în România a fost de 445 milioane de euro

Am avut 7000 de persoane care a trebuit expropriate, așa cum am spus, pe 123km, 256 de hectare și a însemnat planul, parcelare, a convinge fiecare cetățean, a merge și a desluși tot ce înseamnă acte, acte notariale, acte de moșteniri, identificare a tuturor celor 7.000, 3000 în Dolj și 4.000 în Gorj, 16 localități pe unde a trecut și pe unde trece culoarul și s-a realizat investiția.

O provocare care pe care am dus-o la la bun sfârșit. Investiția este gata, bineînțeles, mai sunt lucruri de făcut în ce înseamnă actele de expropiere, în tot ce înseamnă despăgubire a fiecărui cetățean, pentru că fiecare cetățean a fost sau urmează să fie despăgubit cu o sumă stabilită prin evaluare pentru fiecare metru pătrat expropriat pentru realizarea investiției”, a spus Cosmin Vasile, președintele Consiliului Județean Dolj şi Cosmin Popescu.

„Beneficiarul este omul. Mii de oameni vor beneficia de apă de calitate”

„Beneficiarul este omul. Sunt sute de mii de oameni care vor beneficia de apă de calitate, peste 50.000 de oameni din Gorj, care acum beneficiază din firul unu și vor fi racordați în continuare. Am dat un exemplu, orașul Tismana, iar oraşul Turceni va fi racordat în anul viitor.

Atât timp cât omul este beneficiarul, toate consiliile locale, pentru că a fost o muncă de înțelege, de a vota acest proiect, de a vota culoarul de expropriere și până la urmă am avut succes. Toate consiliile au fost de acord şi iată că avem un proces care poate fi inaugurat anul viitor în bune condiții”, a spus pentru Antena 3 CNN, şi Cosmin Popescu, președintele Consiliului Județean Gorj.

Proiectul este unicat pentru România, dar şi pentru Europa

Cristian Erbașu, director general Construcții Erbașu SA, care s-a ocupat de acest proiect, a vorbit despre cum au decurs lucrurile până în prezent.

„Proiectul a fost unul unicat și nu doar pentru România, pentru toată Europa, iar acest lucru l-am aflat de la furnizorii de țeavă, care știau că acest proiect va urma să vină. Cu vreo 3-4 ani înainte urmăriseră probabil și partea de proiectare, se ceruseră date tehnice de către proiectant din întreaga lume de la fabricile care produc această țeavă din GLP, deci este o țeavă specifică alimentării cu apă și care, de regulă, la astfel de diametre se face pe comandă și nu prea există o capacitate atât de mare într-un termen atât de scurt să se fabrice”, a declarat Cristian Erbașu, director general Construcții Erbașu SA.

Conferința națională este organizată în contextul marcării Zilei Mondiale a Monitorizării Calității Apei, o inițiativă globală de responsabilizare, și celebrează finalizarea unui proiect de amploare care va permite locuitorilor municipiului Craiova să beneficieze de apă de izvor direct la robinete, un exemplu de bune practici în gestionarea resurselor de apă.

Evenimentul marchează un moment esențial în lupta globală pentru protejarea și monitorizarea calității apei și va celebra reușita extraordinară a Craiovei în furnizarea unei ape de calitate.

Sursa: https://www.antena3.ro/actualitate/zonele-din-romania-care-vor-beneficia-de-apa-curata-la-robinet-printr-un-masterplan-unic-in-europa-de-gestionare-a-resurselor-722006.html

Ultimă oră

Același autor