17.6 C
Județul Dolj
29 martie, 2024

Breaking News. Cod Roșu de ploi în România. Mai multe județe din țară, sub Cod Portocaliu de averse torenţiale.

Sursa: Arhiva EVZ

Publicat la 12 iunie 2023, 10:04

Administrația Națională de Meteorologie(ANM) a emis un Cod portocaliu de averse torenţiale și Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată. Mai multe județe din țară vor fi afectate de aceste fenomene.

Update – Administrația Națională de Meteorologie a ridicat gradul de aleră de la

la Cod Roșu, pentru următoarele ore. Avertizarea vizează cinci județe, printre care Mehedinți și Gorj, precum și zonele înalte din județele limitrofe.

Alerta este valabilă pentru 24 de ore, după care fenomenele meteo extreme vor scădea în intensitate.

Administrația Națională de Meteorologie(

) a emis un

torenţiale, de la ora 10:00, pentru judeţele Mehedinţi, Gorj, Vâlcea şi Dolj şi zona de munte a judeţelor Caraş-Severin, Hunedoara şi Argeş.

În următoarele 24 d ore, în zonele vizate local cantităţile de apă vor fi de 30…40 l/mp şi izolat de peste 60 l/mp (în intervale scurte de timp, de până la 1 – 3 ore).

Meteorologii au emis și un Cod galben de

temporar accentuată care a intrat în vigoare luni dimineaţa la ora 6:00 şi este valabil până marţi la ora 10:00. Zonele afectate vor fi Banat, Oltenia, sud-vestul şi sudul Transilvaniei, nord-vestul Munteniei, precum şi Carpaţii Meridionali în Carpaţii Occidentali.

Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin

torenţiale, descărcări electrice şi izolat grindină, intensificări de scurtă durată ale vântului şi vijelii. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 20…25 l/mp şi izolat de peste 30 l/mp.

Vremea în săptămâna 12.06.2023 – 19.06.2023

Temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru această perioadă, în cea mai mare parte a țării. Regimul pluviometric se va situa în jurul celui normal pentru acest interval, la nivelul întregii țări.

Vremea în săptămâna 19.06.2023 – 26.06.2023

Temperaturile medii vor fi ușor mai ridicate decât cele specifice pentru această perioadă în regiunile nord-estice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale. Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval, în toate regiunile.

Vremea în săptămâna 26.06.2023 – 03.07.2023 Mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru această săptămână, în cea mai mare parte a țării. Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval, la nivelul întregii țări.

Revista presei

Sursa: https://evz.ro/cod-portocaliu-de-averse-torentiale-mai-multe-judete-din-tara-vor-fi-afectate.html

Ultimă oră

Același autor