21.2 C
Județul Dolj
9 mai, 2025

Formare profesională vs comerț ilicit: soluții durabile pentru comunități vulnerabile

Comerțul ilicit nu afectează doar economia, ci și mediul legitim de business și mai ales siguranța comunităților. De la produse contrafăcute la trafic de persoane este adesea doar un pas, cu rețele de criminalitate care prosperă acolo unde speranța lipsește și oportunitățile sunt rare. Alături de cunoașterea și respectarea cadrului legal și de informarea permanentă asupra riscurilor contrabandei, investiția în formare profesională facilitează accesul către un loc de muncă stabil care devine mai mult decât o alternativă, oferind demnitate, direcție și puterea de a alege diferit. Vorbim cu Ileana Dumitru, Director pentru afaceri externe al Ariei Europa de Sud Est din BAT, despre cum educația țintită și dezvoltarea competențelor pot deveni vectori ai schimbării durabile în comunitățile afectate de contrabanda cu produse din tutun.

Cum apreciați evoluția contrabandei cu tutun în România și care este impactul traficului ilicit asupra economiei și a societății?

În ultimii ani, România a cunoscut o creștere semnificativă a comerțului ilicit cu produse din tutun, după o perioadă de relativă scădere determinată în parte și de contextul pandemiei. Conform Novel Research, piața neagră a atins în 2024 un nivel record negativ pentru ultimii 4 ani, depășind pragul de 9% din totalul consumului. Spre comparație, în 2023 media anuală a contrabandei a fost de 8,2%, în creștere cu peste un punct procentual față de anul anterior, când s-a înregistrat și cel mai scăzut nivel din ultimii 15 ani. Acest trend ascendent se traduce în subminarea afacerilor legitime, în deteriorarea economiei locale și în pierderi de circa 2 miliarde de lei anual la bugetul de stat*.

La începutul anului, studiul Novel** indică principalele surse ale pieței negre, și anume produsele inscripționate ca fiind destinate duty free, însă dovedite ca fiind contrafăcute ca urmare a analizelor de laborator efectuate de deținătorii mărcilor – 35,2%, și produse din tutun destinate pieței din Bulgaria – 32%. Creșterile repetate ale nivelului taxării și scăderea puterii de cumpărare în România față de statele vecine precum Bulgaria determină creșteri semnificative ale interesului consumatorilor pentru produse mai ieftine disponibile în piața ilicită. Acestea sunt produse fie contrafăcute, fie pentru care nu se plătesc taxe în România, rezultatul fiind diminuarea potențialului de business legitim în România și scăderea veniturilor la bugetul de stat. Aceste evoluții subliniază necesitatea unor strategii integrate care pot contribui la aplicarea strictă a legii, la generarea unui cadru fiscal predictibil pentru mediul de business, dar și la informarea corectă și continuă asupra cadrului legislativ și a impactului contrabandei din punct de vedere social și economic.

Ce favorizează traficul ilicit și care sunt riscurile generate, de la siguranța publică la securitatea națională?

Mai mulți factori contribuie la creșterea comerțului ilicit, în special a celui cu produse din tutun. Un nivel ridicat al taxării raportat la puterea de cumpărare generează un interes crescut pentru produsele disponibile pe piața neagră. În cele mai multe cazuri, dat fiind faptul că sunt contrafăcute, acestea nu respectă norme de siguranță în producție, depozitare, manipulare și pot conține alte elemente chimice pe lângă tutun. De asemenea, în punctele unde se comercializează nu există nicio restricție din cele aplicabile pieței legale, precum obligativitatea verificării vârstei minime legale pentru achiziție, în cazul produselor din tutun. Acest context stimulează contrabanda, mai ales în țări precum România, unde vecinătatea cu state non-UE sau cu un nivel de taxare mai redus determină prețuri de până la trei ori mai mici ale produselor din tutun. În plus, contrabanda rămâne o sursă foarte atractivă de venituri pentru grupări criminale care își diversifică în mod constant modul de operare, folosind noi tehnologii și platforme online pentru a-și extinde operațiunile. Aplicațiile de mesagerie criptate, site-urile de comerț electronic și piețele dark web permit traficanților să comunice, să vândă și să distribuie mărfuri ilicite mai discret ca oricând. Cererea din ce în ce mai mare pentru alternative mai ieftine, împreună cu toleranța publică pentru comerțul cu bunuri ilicite alimentează și mai mult piața neagră.

Riscurile comerțului ilicit sunt foarte grave pentru societate, comunități și economie deopotrivă. Din punct de vedere economic, comerțul ilicit are ca rezultat pierderi semnificative de venituri la bugetul de stat, ceea ce înseamnă mai puține fonduri disponibile pentru servicii publice esențiale precum transport sau infrastructură. Comunitățile suferă deoarece piața neagră favorizează crima organizată, ceea ce duce la creșterea violenței, a corupției și a evaziunii fiscale. Este foarte simplu ca aceste comunități să rămână practic victime într-un cerc vicios al traficului ilicit, în care nivelul redus al veniturilor la buget limitează investițiile legitime și, în mod firesc, dezvoltarea sustenabilă a societății.

Referitor la impactul asupra comunității, ați anunțat recent un proiect derulat în parteneriat cu Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă în zone afectate de contrabandă. Care este contextul acestui demers?

Parteneriatul cu Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) este o premieră pentru noi și suntem recunoscători acestei instituții pentru deschiderea și interesul acordat inițiativei noastre prin care ne dorim să acordăm comunităților afectate de contrabandă o șansă în plus la dezvoltare economică sustenabilă. În acest context, BAT România, prin intermediul platformei Stop Contrabanda, și ANOFM au dezvoltat acest parteneriat în cadrul căruia BAT susține organizarea de cursuri de calificare profesională în județele Suceava și Dolj, cele mai afectate de fenomenul contrabandei. În februarie 2025, 52 de cursanți au absolvit cu succes prima serie de cursuri la Suceava, obținând calificări în profesia de instalator de panouri fotovoltaice și cea de motostivuitorist. Aceste cursuri, acreditate de Ministerele Muncii și Educației și recunoscute la nivelul Uniunii Europene, pot facilita integrarea absolvenților pe piața muncii, oferindu-le o alternativă profesională viabilă într-o zonă afectată de traficul ilicit.

Parteneriatul continuă în prezent prin derularea de cursuri profesionale în județul Dolj pentru calificare profesională ca infirmier și operator introducere, validare și prelucrare date. Programul vizează reducerea șomajului și oferirea unor oportunități legitime de angajare în județele afectate, fiind un demers pornit din credința noastră conform căreia putem și trebuie să contribuim activ și eficient la dezvoltarea sustenabilă a comunităților. Prin investiții strategice în educație profesională și, ulterior, prin inserția participanților pe piața muncii, credem că putem facilita, pe termen lung, accesul la formare profesională în comunități afectate de comerțul ilicit, iar parteneriatul cu ANOFM aduce exact acele informații și expertiza necesare pentru atragerea cursanților către profesii și specializări solicitate în contextul actual al pieței muncii.

În ce măsură și în ce formă se implică industria legitimă în combaterea contrabandei?

Industria legitimă deține expertiză și resurse extrem de importante în combaterea traficului ilicit de produse din tutun. Cu o prezență de peste 27 de ani în România, BAT dezvoltă permanent atât proiecte și campanii proprii, cât și parteneriate cu autoritățile de aplicare a legii care să sprijine eforturile acestora în reducerea traficului ilicit. Una dintre cele mai eficiente măsuri din perioada recentă este implementarea la nivel de business, cu investiții și resurse importante, a Directivei europene de trasabilitate a produselor din tutun, care permite monitorizarea produselor din momentul în care părăsesc locația producătorului și până la locația de vânzare cu amănuntul. În România, BAT a dezvoltat platforma

, primul și unicul integrator al capturilor de produse ilegale din tutun raportate la nivel național de autoritățile cu atribuții în domeniu. Această platformă prezintă în timp real nivelul capturilor la nivel național și în diferite zone ale țării, evoluția în timp a acestor capturi, dar și cadrul legislativ care implică contrabanda cu produse din tutun.

În ceea ce privește parteneriatul derulat cu autoritățile de aplicare a legii, ne-am concentrat pe sprijinirea acestora prin donații de echipamente specifice activității lor, dar și pe campanii de informare și conștientizare pentru reducerea cererii consumatorilor pentru produse ilicite și a nivelului de acceptabilitate la nivel social a acestor produse. Derulăm periodic campanii de informare a publicului privind cantitatea legală de produse cu tutun cu care se poate trece granița și suntem prezenți cu astfel de materiale în majoritatea punctelor de trecere a frontierei, atât terestre cât și în aeroporturi. Dincolo de informare, credem cu tărie și în necesitatea conștientizării pericolelor contrabandei și participăm în mod susținut la dezbateri și campanii care pot eficientiza atât cadrul legislativ, cât și nivelul de informare la nivel de societate: un consumator informat înseamnă un susținător în minus al pieței negre, contribuind astfel la protejarea siguranței publice, a veniturilor la bugetul local și național și a luptei împotriva crimei organizate.

*Potrivit estimărilor industriei

Editor :

Sursa: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/formare-profesionala-vs-comert-ilicit-solutii-durabile-pentru-comunitati-vulnerabile-3191953

Ultimă oră

Același autor