24.8 C
Județul Dolj
29 martie, 2024

FOTO | Vasile Dîncu a fost decorat de președintele Zelenski: ”Trebuie să construim punți între oameni și între comunități”

Publicat: 03/03/2023, 16:11

Vasile Dîncu, fostul ministru al Apărării, a fost decorat de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, cu Ordinul Prințului Iaroslav cel Înțelept gradul III, prin decretul semnat la 23 august 2022.

La Senatul României, Vasile Dîncu, senator PSD de Cluj, a primit decorația de la ambasadorul Ucrainei, în România, excelența sa Prokopchuk Igor.

”Cu recunoștință și cu multă emoție am primit, astăzi, decorația aferentă Ordinului Prințului Iaroslav cel Înțelept gradul III, distincție care mi-a fost conferită de Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, prin decretul semnat la 23 august 2022. Mărturisesc că la momentul la care am aflat că am primit această distincție am fost foarte surprins pentru că nu am înțeles, atunci, pe deplin, semnificația acestui gest. Am interpretat-o, la acea dată, ca fiind o distincție pentru poporul român și pentru Armata României.

Am înțeles, între timp, că este un gest de dezgheț; este un mesaj al Președintelui Volodimir Zelenski, care a vrut să spună că noi, românii și ucrainenii, prin empatie, bărbăție și prietenie, putem schimba destinul relației noastre de vecinătate rece și de ignorare solemnă, așa cum a fost până acum. Am spus, astăzi, la primirea distincției că relațiile dintre Ucraina și România trebuie reconstruite pe o paradigmă nouă, directă și onestă «lipsită de influența rusă» care a impactat concret, cât și la nivel subconștient, atât poporul român, cât și cel ucrainean, în ultimii 100 ani”, a spus Vasile Dîncu.

Vasile Dîncu: ” Noi și ucrainenii avem un dușman comun ”

Vasile Dîncu a mai spus că românii încă sunt influențați de propaganda rusă, care ”ne-a învățat cum să fim dușmani”.

”Am fost și suntem încă influențați de propaganda rusă care de un secol ne-a învățat cum să fim dușmani și care, în mod evident, și azi caută să ne influențeze și cred că și reușește să facă acest lucru într-o anumită măsură, dar sper să o facă într-o cât mai mică măsură în viitor. Dacă am fi avut mai multă inteligență strategică și ne-am fi gândit la viitor, am fi văzut un lucru foarte simplu: noi și ucrainenii avem un dușman comun care, de secole, ne-a supus, a încercat să ne schimbe identitatea, ne-a ucis patrioții și intelectualii.

Iar acest dușman este Rusia sub diferitele forme de imperialism, imperialism, roșu sau alb sau de altă culoare. Rămași prizonieri ai trecutului, nici măcar nu ne-am gândit să deschidem un dialog bărbătesc, deschis cu vecinii noștri, să vorbim despre drepturile minorităților, ori mai deschis despre insula Șerpilor sau despre alte lucruri. Un dialog deschis bărbătesc ar fi rezolvat problemele. Doar că noi, multă vreme am așteptat ca alții să medieze relația noastră, fie la Moscova, fie la Washington sau la Bruxelles” , a mai scris politicianul pe pagina sa de

Vasile Dîncu: ” Rusia a adus în această regiune moarte ”

”Rusia a adus în această regiune moarte, sclavagism, comunism, foamete și barbarie. Și nu trebuie să ne spună alții că nu există o mare diferență între destinul istoric al ucrainenilor, georgienilor, moldovenilor sau românilor. Evenimentul de azi ne poate arăta însă un lucru foarte clar: în relația dintre doi vecini, nu trebuie să lăsăm totul pe seama diplomației. Cred că diplomația și politica sunt importante, dar nu sunt suficiente. Trebuie să construim punți între oameni și între comunități. Acestea vor crea durabilitatea relației, pentru că, uneori, suntem obligați, ca politicieni, să gândim după regulile jocului cu sumă nulă, iar acestea nu sunt relații durabile pe care le putem construi, mai ales că guvernele se schimbă des.

Le mulțumesc tuturor partenerilor mei ucraineni și români din perioada în care am condus Ministerul Apărării Naționale pentru că au participat alături de mine la o conspirație a binelui, într-o epocă în care suspiciunea și lașitatea sunt mijloacele cele mai simple pentru camuflare și pasarea responsabilității. Mulțumesc Președintelui Volodimir Zelenski pentru această mână întinsă României și am credința că ea își va găsi ecoul necesar. Mă bucur că am fost doar o verigă dintr-un lanț al solidarității umane care a ținut și încă ține. Cred în victoria Ucrainei, cred într-o pace dreaptă pentru Ucraina și cred în destinul român comun al României și Ucrainei. Slava Ukraini”, a încheiat senatorul.

Urmărește Gândul.ro pe

Ce se întâmplă doctore

Râzi cu lacrimi

Cele mai noi

Marius Tucă Show –

15 Mar, 22:31

Știri –

15 Mar, 22:24

Știri politice –

Ultima oră

15 Mar, 22:12

Actualitate –

15 Mar, 21:48

15 Mar, 21:30

Sursa: https://www.gandul.ro/actualitate/foto-vasile-dincu-a-fost-decorat-de-presedintele-zelenki-trebuie-sa-construim-punti-intre-oameni-si-intre-comunitati-19936401

Ultimă oră

Același autor