-2.5 C
Județul Dolj
15 ianuarie, 2025

MAE o dă cotită după ce Dăncilă a schimbat agentul României la CJUE cu fostul șef de cabinet al baronului PSD de Dolj Prioteasa și țara noastră a pierdut un proces

08:41, 2 mai 2019

În luna mai 2018, Viorica Dăncilă l-a schimbat din funcția de agent guvernamental pe Răzvan Horațiu Radu, fost procuror, intrat în 2007 prin concurs în MAE, cu Radu Costin Canțăr, fostul șef de cabinet al baronului de Dolj, Ion Prioteasa, bineînțeles criteriile de numire fiind unele politice așa cum ne-au obișnuit deja submediocrii de pesediști.

Prima lovitură a deșteptului de Canțăr a fost că România a pierdut 80 milioane de Euro în procesul intentat Comisiei Europene, depunând tardiv o contestaţie.

Judecătorii europeni spun în ordonanța de respingere că ”trebuie arătat că argumentaţia României se întemeiază pe o confuzie între condiţiile de admisibilitate a unei acţiuni în anulare, menţionate la articolul 263 TFUE, şi cele privind valabilitatea actului atacat printr-o asemenea acţiune (a se vedea în acest sens Ordonanţa din 11 decembrie 2006, MMT/Comisia, T-392/05, nepublicată, EU:T:2006:382, punctul 33). Această argumentaţie nu este, aşadar, de natură să repună în discuţie pertinenţa notificării deciziei atacate ca moment de la care începe să curgă termenul de introducere a acţiunii.”

MAE a venit cu precizări jenante în care arată că Radu Costin Canțăr calculează cum a învățat el de la Prioteasa:

„Sub aspect juridic, Agentul Guvernamental pentru Curtea de Justiție a Uniunii Europene consideră că cererea introductivă a respectat normele de drept procesual ale UE, în contextul în care Decizia 2018/873 a fost notificată României la data de 14.06.2018 și publicată în JOUE la data de 15.06.2018, iar textul notificat era incomplet, aspect recunoscut chiar de Tribunalul UE la punctele 50, 53 si 55 din Ordonanța de respingere din data de 30 aprilie 2019.

În acest sens apreciem că, odată cu publicarea, a fost exclusă teza din Tratat referitoare la notificarea actului, astfel încât termenul de 2 luni pentru introducerea acțiunii în anulare, care face obiectul cauzei T-530/18, a început să curgă de la data publicării Deciziei 2018/873 în JOUE (15.06.2018), la care se adaugă cele 14 zile prevăzute de articolul 59 din Regulamentul de procedură al Tribunalului. Termenului astfel calculat i se adaugă 10 zile – termen invariabil pentru considerente de distanță, prevăzut de articolul 60 din acelasi Regulament.

În concluzie, din analiza efectuată la nivelul Agentului Guvernamental pentru CJUE rezultă că acțiunea în anulare formulată de România la data de 07.09.2018 a fost introdusă cu respectarea termenelor. Acest aspect urmează a fi supus atentiei CJUE prin recursul ce va fi formulat în cauză.

Potrivit art. 56 din statutul Curții de Justiție a Uniunii Europene, deciziile Tribunalului sunt susceptibile de recurs la CJUE, termenul pentru exercitarea căii de atac fiind de 2 luni de la notificarea lor, iar autoritățile române urmează să uziteze de acest drept, dat fiind faptul că, în cauză, Tribunalul UE nici nu a organizat o dezbatere orală a cauzei.” se arată în comunicatul MAE.

Sursa: https://www.curentul.info/actualitate/mae-o-da-cotita-dupa-ce-dancila-a-schimbat-agentul-romaniei-la-cjue-cu-fostul-sef-de-cabinet-al-baronului-psd-de-dolj-prioteasa-si-tara-noastra-a-pierdut-un-proces/

Ultimă oră

Același autor