Situație disperată pentru mii de oameni dintr-un cartier din Craiova. Norii de cenușă de la Complexul Energetic Oltenia au învăluit casele și mașinile, odată cu scăderea temperaturilor. În aceste zile, muncitorii alimentează termoncentrala cu mai mult cărbune, pentru a asigura apa și căldura pentru oraș. Cantitatea de cenușă este foarte mare. Localnicii o strâng zilnic cu mătura și o aruncă la tomberoane.
Nicoleta Filcu, localnică: Nu ne mai putem descurca, nu mai putem avea o viață normală în condițiile astea.
Nicoleta are 40 de ani. De ceva vreme, este nevoită ca zilnic să își măture curtea, întrucât cenușa provenită de la termocentrală din oraș acoperă totul.
Nicoleta Filcu, localnică: N-am mai avut unde să depun gunoiul, pentru că miercuri, când se strâng normal gunoaiele, tomberoanele mele erau suprasaturate de cenușă. Eu nu mai am unde să pun gunoiul menajer.
Localnic: Când dă drumul, e urgie.
Localnic: Ni s-a spus că atunci când se va da în funcțiune cazanul numărul 1 care, vezi Doamne, ar fi fost în reparații, va polua cu 70-80% mai puțin, ceea ce se vede că nu s-a întâmplat. Nu s-a simțit nimic, nicio îmbunătățire, absolut nimic. Au fost câteva zile, probabil, dar nu, nu, este în continuare mai rău!
Oamenii se tem că se vor îmbolnăvi din cauza cenușii înecăcioase.
Localnic: Problema nu este cenușa pe care o vedem și pe care o măturăm, problema este că nu știm ce este în organismul nostru.
Garda de Mediu Dolj a aplicat, anul trecut, amenzi în valoare de 10.000 de lei.
Gheorghe Călinoiu, comisar-șef Garda de Mediu Dolj: Cauza o reprezintă instalațiile vechi, probabil neîntreținute, piesele, probleme din acestea, de investiții.
Conducerea Termocentralei din Craiova a refuzat să comenteze situația. Spune că instalațiile se vor repara în primăvară.
reporter: Elena Alexandru
operator: Adrian Niță
Editor :