14.8 C
Județul Dolj
29 martie, 2024

Raed Arafat a prezentat bilanțul: „Cutremurul de marți a avut efecte în 22 de localități din cinci județe”

Cutremurul de marți avut efecte în 22 de localități din cinci județe. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat spune că nu există, până în prezent, nicio clădire afectată astfel încât nu fie locuibilă.

Sursa foto: SIMION MECHNO / AGERPRES FOTO

„În urma

ului de marți am avut efecte în 22 de localități din cinci județe: Gorj, Dolj, Hunedoara, Mehedinți și Vâlcea.

Efectele nu au pus viața în pericol. Au fost doar două persoane cu leziuni minore. Clădirile care au suferit fisuri sunt evaluate de experți. Până acum nu avem nicio clădire de care să ni se spună că nu se poate locui”, spune Raed Arafat la începutul ședinței de Guvern.

Șeful DSU spune că din punct de vedere al pregătirii populației, în ultimii ani DSU a desfășurat mai multe campanii de informare și că de luni, campania „Nu tremur la cutremur” revine pe 30 de posturi TV.

Premierul Nicolae Ciucă i-a cerut șefului departamentului pentru Situații de Urgență ca săptămâna viitoare să prezinte hotărârea privind site-ul „Fii pregătit” instituțiilor.

Citeşte şi:

„Vă rog să veniți săptămâna viitoare în Guvern cu acea hotărâre prin care site-ul „Fii pregătit să poată fi preluat la nivelul fiecărei instituții și să poată să devină cât mai accesibil pentru fiecare cetățean”, a spus Nicolae Ciucă.

„Pe lângă aceasta, a fost reactualizată aplicația departamentului pentru situații de urgență care include informații tot despre înainte, în timp, și după un risc.

Pe partea de pregătire a instituțiilor am desfășurat mai multe exerciții, cel mai important exercițiu care a produs impact, a fost cel din 2018, un exercițiu amplu de cinci zile, care, de pe urma lui, am modificat si legislația pe baza lecțiilor care au fost identificate.

Pe partea de dotare, in ultimii ani, începând din 2015 pana acum, din Fondurile Europene, suma care se va atinge până la sfârșitul lui 2023 se apropie de un miliard de euro, care a mers pe mai multe paliere: palierul aviatic, palierul terestru și maritim.

Anul acesta se mai primesc dotări care au fost comandate în cursul anilor trecuți, dar livrarea lor este anul acesta, care includ și aspecte de intervenție și pe partea de căutare salvare și pe partea medicală de urgență si pe partea de stingere incendii și pe partea de inundații”, a mai declarat Raed Arafat.

Sursa: https://www.antena3.ro/actualitate/raed-arafat-efecte-cutremur-marti-22-localitati-cinci-judete-665856.html

Ultimă oră

Același autor