24.8 C
Județul Dolj
29 martie, 2024

România şi Bulgaria au semnat Parteneriatul Strategic. Iohannis: „Bulgaria este un partener cheie”

15 martie 2023

4 ore ago

– Advertisement –

România a semnat un Parteneriat Strategic cu Bulgaria în cadrul unei vizite oficiale efectuate miercuri de preşedintele Klaus Iohannis la Sofia, unde a fost întâmpinat de omologul său, Rumen Radev.

„Profundele mutații geostrategice de la granițele noastre, cu consecințe asupra regiunii extinse a Mării Negre, mai ales în contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, ne impulsionează să conștientizăm necesitatea unei cooperări și mai strânse. Am convingerea că acest nou cadru de cooperare va duce la materializarea unor noi proiecte de interes bilateral și regional, inclusiv în dosare de interes comun în cadrul Uniunii Europene, al NATO și al altor foruri internaționale”, a spus Iohannis în declaraţia comună care a urmat după semnarea documentului. Preşedintele a adăugat că a discutat cu omologul său şi problema aderării la Schengen.

„România și Bulgaria sunt pregătite pentru aderare – am dovedit-o prin acțiunile noastre – și acționează responsabil cele două state pentru protejarea spațiului Schengen. În plus, chiar dacă extinderea nu este legată de migrația ilegală de la frontierele externe, noi ne-am exprimat disponibilitatea de a fi parte a soluțiilor pentru gestionarea acestei provocări. Recunoaștem problemele cu care se confruntă unele dintre statele membre, dar rezolvarea acestora se face în mod constructiv și prin dialog deschis, ca parte a abordării europene. Măsurile adoptate la ultimul Consiliu European sunt pași importanți în această direcție”, a spus Iohannis.

Citește mai mult la:

Ultimele Știri

Sursa: https://www.vremeanoua.ro/romania-si-bulgaria-au-semnat-parteneriatul-strategic-iohannis-bulgaria-este-un-partener-cheie/

Ultimă oră

Același autor