Temperaturile extreme din această primăvară afectează livezile din toată țara. Merele, piersicile, caisele, cireșele vor fi mai puține și mai scumpe.
Culturile de căpșuni au scăpat dar prețurile sunt mai mari decât anul trecut.
Câ costă costă căpșuunile
Fermierii din Dolj au reuşit să scoată pe piaţă prima recoltă de căpșuni.
„Cu mai multă investiţie am reuşit să le protejăm atunci de geruri. Am avut tunel, pus agril, le-am protejat şi arată destul de bine la ora asta. Anul trecut cred că la 17-18 lei, prima dată, vorbim de căpşuna de afară, şi anul acesta 25 de lei ” , spune Cristian Tecşilă, cultivator căpşuni, pentru
În piețe, prețurile sunt și mai mari. O caserolă cu 500 de grame de căpşuni se vinde cu 20-25 de lei, faţă de 15 lei, cele din import.
„Nu vom mânca cireşe din România”
„Nu cred că anul ăsta vom mânca
româneşti. De import vor fi toate” , este de părere un român.
„Anul acesta, se pare că nu vom mânca cireșe din România, nu vom mânca vișine din România, nu vom mânca caise și piersici din România, și din discuțiile pe care le-am avut cu câțiva producători de mere, proprietarii unor livezi de mere din județul Bacău și nu numai, se pare că și producția de mere este afectată, pentru că am avut un nou record, un val de temperaturi extrem de scăzute” , a declarat Mircea Fechet, ministrul Mediului.
În perioada în care livezile ar trebui să explodeze de arome şi culori, fermierii numără pagubele. „La cais şi la piersic nu cred că vom vedea fruct anul acesta. Am 40 de piersici care sunt compromişi în proporţie de 99%. Nu ştiu dacă vor ieşi 20 de kilograme de fructe” , explcă Florinel Stănia, agricultor.
Situația este similară și în Bulgaria, Grecia, Serbia și Turcia, unde vremea extremă a distrus pomii fructiferi.