24.8 C
Județul Dolj
19 iulie, 2024

Val de CANICULĂ în toată România. Meteorolog: „Temperaturile vor ajunge frecvent la umbră la 38-39 de grade”

Publicat: 09/07/2024, 21:36

Prima zi din cel mai lung val de căldură pe care l-am trăit în ultiimii 15 ani a venit cu peste 38 de grade Celsius la umbră, în multe dintre orașele României. Oamenii fost expuși la temperaturi de 43 de grade în plin soare. Meteorologii ne spun că acesta este doar începutul.

Atunci când nu plouă, arșița se va intensifica în următoarele zece zile. În plus, autoritățile au impus restricții la utilizarea apei în unele locații în funcție de condiții.

Sub lumina puternică a soarelui, orașele s-au încins cel mai tare. Căldura a radiat din asfalt în zonele cu puțină vegetație. Temperatura poate ajunge la 69 de grade Celsius în interiorul casei. Zona cu copaci are o temperatură de 37 de grade Celsius.

Inevitabil este rău și în locuințe. În multe case, temperatura este aproximativ aceeași ca pe stradă dacă nu există un aparat de aer condiționat. Deși bate vântul, este foarte cald pe un bloc de zece etaje. A fost 78 de grade Celsius la ora 13:00. Tavanului din apartamentul de dedesubt este de 35 de grade Celsius, notează

În condițiile în care soarele nu a lovit deloc geamul, temperatura crește și poate ajunge la 37 de grade Celsius.

Chiar dacă soarele a fost puternic toată ziua, puțini oameni s-au gândit să meargă la prânz. O femeie, răpusă de zăpușeală, s-a întins la umbră pe o bancă, cu sticla de apă la picioare. O persoană suplimentară a încercat să se răcorească în fântâna arteziană.

Din cauza secetei, autoritățile încearcă să păstreze rezerva de apă, așa că apa este optimizată în unele localități. În Balotești, o pompă a cedat din cauza cantității mari de energie consumată.

„Se oprește apa, dacă puțurile și bazinele se golesc automat că oamenii udă, oamenii se spală”, a spus localnicul.

În șase comune din Dolj, oamenii pot obține apă doar dimineața și seara. Autoritățile cer cetățenilor să folosească apa doar pentru consum casnic, nu pentru a uda grădinile. Cel mai cald a fost în sudul țării. Au fost 38 de grade Celsius la umbră la Filaret, Cernavodă și Caracal La ora 14:00, temperatura din București era de 43 de grade pe termometre. Meteorologii promit că vremea va fi sufocantă în zilele următoare.

Meteorologul Ana Păduraru a declarat: „Temperaturile vor ajunge frecvent la umbră la 38-39 de grade”. Desigur, temperaturile vor fi mult mai mari – pot depăși chiar 45 de grade. De la o zi la alta, nivelul de disconfort termic va crește. Atunci când indicele temperatură-umezală atinge și depășește pragul critic de 80 de unități, corpul uman nu mai poate transpira sau să se răcorească prin transpirație, ceea ce ne face să ne simțim foarte neplăcut și sufocați.

Urmărește Gândul.ro pe

Ce se întâmplă doctore

Stirile Kanal D

Râzi cu lacrimi

Cele mai noi

Actualitate –

09 Jul, 22:15

09 Jul, 22:14

Emisiuni –

09 Jul, 22:00

Ultima oră

09 Jul, 21:15

09 Jul, 20:09

09 Jul, 20:00

Sursa: https://www.gandul.ro/actualitate/val-de-canicula-in-toata-romania-meteorolog-temperaturile-vor-ajunge-frecvent-la-umbra-la-38-39-de-grade-20251305

Ultimă oră

Același autor