10.3 C
Județul Dolj
24 aprilie, 2024

Vouchere sociale 2023. Vestea aşteptată de 2 milioane de români, cardurile se alimentează săptămâna viitoare

Veste bună pentru cei care au carduri pentru alimente și mese calde. Luna aceasta, banii vor intra în perioada 1-10 iunie 2023.

27 mai 2023, 21:57

Vouchere sociale 2023. Cardurile destinate cumpărării de alimente sau hrană caldă vor fi acordate românilor din categoriile vulnerabile pe toată durata anului 2023 în șase tranșe a câte 250 de lei fiecare. Potrivit calendarului stabilit de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, în anul 2023 se acordă șase tranșe. Cea de-a doua tranșă a fost virată în luna aprilie, înainte de sărbătorile pascale, ceea ce înseamnă că cea de-a treia tranșă va fi virată pe cardurile pentru alimente în luna iunie 2023 .

Românii cu venituri mici, care au vouchere pentru alimente și mese calde, au primit o veste bună din partea guvernanților. Aceștia vor primi în săptămânile următoare o nouă tranșă de 250 pe cardurile sociale. Astfel, cardurile sociale pentru alimente și mese calde urmează a fi alimentate în primele 10 zile ale lunii iunie. Este vorba despre ajutorul pe care românii îl primesc din două în două luni, în tranșe egale. Suma totală ce se acordă de la stat, pe parcursul întregului an, este de 1.500 de lei. Banii pot fi folosiți de către beneficiari pentru achiziționarea alimentelor de bază.

Motive de bucurie pentru cei care au vouchere pentru alimente și mese calde

Ajutorul de la stat de 1.500 de lei, acordat în tranșe egale este oferit românilor cu o situație materială precara prin programul „Sprijin pentru România”.

Potrivit datelor furnizate de Guvern, de acest program social beneficiază peste 2,4 milioane de romani. Reprezentanții Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, au precizat că în luna aprilie, prin intermediul voucherelor sociale, a fost virată suma de 623.874.750 de lei, fiind alimentate 2.406.112 carduri.

Tranșa anterioară de bani a fost dată înainte de Paște, pentru ca românii să aibă posibilitatea să își cumpere cele necesare înainte de sărbători. O nouă tranșă de bani va intra pe voucherele pentru alimente și mese calde în primele 10 zile ale lunii iunie.

Cei mai mulți beneficiari de carduri pentru alimente și mese calde sunt în județele Moldovei, în Suceava fiind 90.879 de beneficiari, în Iași – 90.196 și si Bacău – 82.410. Cei mai mulți bani merg pentru beneficiarii din București, unde sunt 122.000 de beneficiari, în timp ce pe poziția a treia se situează Dolj, cu 89.801 de beneficiari.

Vouchere sociale 2023. Cine beneficiază de cardurile sociale

De voucherele pentru alimente și mese calde beneficiază toate persoanele care fac parte din categoriile vulnerabile. Este vorba despre persoanele fără adăpost, familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul de a primi ajutor social, familiile monoparentale cu venituri lunare mai mici sau egale cu 675 de lei per membru de familie și persoanele care sunt încadrate în grad de handicap mediu, accentuat sau grav, ale căror venituri lunare proprii realizate au o valoare mai mică sau egală cu 1.700 de lei. De precizat că, în luna martie a acestui an, au fost distribuite pachete cu alimente, tot pentru persoanele vulnerabile. Acestea au conținut doar alimente produse în România, fiind vorba de: făină albă, mălai, paste făinoase, ulei, zahăr, orez, conserve cu carne de porc și de vită, conserve cu pate de ficat de porc, compot de fructe, gem de fructe și gem de fructe dietetic. Acum, cei care au vouchere pentru alimente și mese calde așteaptă o nouă tranșă de bani, ce va intra pe carduri în primele 10 zile ale lunii iunie.

Programul „Sprijin pentru România” continuă, astfel că în iunie vor intra banii pe cardurile sociale pentru achiziționarea alimentelor de bază. Fiecare tichet are o valabilitate de 12 luni și poate fi folosit doar de către beneficiar, dar se pot face și excepții în cazuri excepționale.

Românii din categoriile vulnerabile vor primi pe parcursul acestui an şase vouchere de alimente în valoare de 250 de lei fiecare, din partea statului, pentru alimente și mese calde.

Voucherele de alimente vor fi distribuite în şase tranșe, o dată la doi luni. Fiecare tichet valorează 250 de lei și poate fi folosit pentru a cumpăra alimente, precum și pentru a putea achita mesele calde, la restaurant sau în alte locuri în care pot beneficia de acest serviciu.

Proiectul are ca scop contracararea scăderii standardului de viață și a grupurilor sociale vulnerabile, în ideea de a scădea riscul sărăciei la nivel național.

„Datele o spun clar, încă ne confruntăm cu o formă dominantă de sărăcie care poate conduce la precaritate alimentară, în anumite situații. Aceste lucruri fac ca peste două milioane de cetățeni să nu îşi poată permite un standard de viaţă decent pentru anul 2023.

Tocmai de aceea, la nivelul Guvernului am gândit un pachet măsuri care sunt integrate și complementare, astfel încât să se asigure o alocare financiară eficientă a intervențiilor.

Așadar, vor fi români care se află într-un grad extrem de excluziune socială care vor putea primi până la 10.000 de lei pentru nevoile imediate, pe baza diferitelor forme de sprijin care se vor acorda”, spunea, recent, ministrul

Potrivit Ministerului Investițiilor, ultima tranșă de bani pe voucherele de alimente a fost virată în contul beneficiarilor, între 10 și 13 aprilie, înainte de Paștele Ortodox.

Luna aceasta, banii vor intra în perioada 1-10 iunie 2023.

Vouchere sociale 2023. Iată care sunt persoanele care beneficiază de ajutorul din partea statului, anul acesta:

– Copiii și adulții încadrați în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1700 de lei în 2023, se vor încadra pentru tichetele sociale.

– Ajutorul din partea statului poate fi oferit și familiilor cu cel puțin doi copii în întreținere, cu venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 de lei pentru tranșele din anul 2023.

– Familiile monoparentale, cu venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 de lei pentru tranșele din anul 2023.

– Familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social, în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare, vor primi și ele tichete sociale în 2023 .

– De asemenea, se vor încadra și pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special ale căror venituri nete lunare sunt mai mici sau egale cu 1700 de lei pentru tranșele din anul 2023.

Sursa: https://www.romaniatv.net/vouchere-sociale-2023-vestea-asteptata-de-2-milioane-de-romani-cardurile-se-alimenteaza-saptamana-viitoare_7483961.html

Ultimă oră

Același autor