22.3 C
Județul Dolj
29 aprilie, 2024

Casa Memorială Amza Pellea din Băilești – Un nou capitol în Patrimoniul Cultural al României

Consiliul Județean Dolj se pregătește să deschidă porțile unei noi destinații culturale: Casa Memorială Amza Pellea.

Pe parcursul anului 2023, Muzeul Olteniei Craiova, cu sprijinul Consiliului Județean Dolj, a realizat lucrări de renovare a Casei Memoriale „Amza Pellea” din Băilești, locuință construită în anul 1908 care dispune de arhitectură caracteristică începutului de secol XX. Au fost realizate lucrări de reparații la acoperiș, refacere tencuieli interioare la pereți și tavane, refacere instalație electrică. De asemenea, s-au executat lucrări de hidroizolație, gen de lucrare tehnică folosită cu predilecție în cazul imobilelor monument istoric. Au fost efectuate lucrări pentru refacerea tencuielilor exterioare avându-se în vedere, totodată, și refacerea tuturor elementelor decorative exterioare. Stucaturile care nu au putut fi conservate au fost refăcute prin realizarea unor mulaje. De asemenea, a fost înlocuită tocăria la uși și ferestre, identică cu cea originală, s-a executat branșamentul imobilului la rețeaua de apă și canalizare a municipiului Băilești, cât și alte lucrări specifice.

În încăperile imobilului au fost amenajate expoziții în memoria actorului Amza Pellea, conținând atât obiecte personale, afișe de filme, cât și o colecție cu arme-recuzită. Totodată va fi expus și premiul obținut de Amza Pellea, la Festivalul Internațional de Film de la Moscova, pentru interpretarea din filmul „Osânda”, medalia „Jubileul promoției de aur a teatrului românesc 1956-2006”.

Deschiderea oficială a Casei Memoriale Amza Pellea este programată pentru data de 7 aprilie 2024, iar toți cei interesați sunt invitați să se alăture în acest moment pentru a sărbători viața și opera unuia dintre cei mai iubiți și respectați actori români. Începând cu ora 20.00, în Parcul Tineretului din Băilești va avea loc proiecția filmului Filmul Nea Mărin miliardar.

În seara anterioară desfășurării evenimentului de inaugurare, pe 6 aprilie, pe esplanada Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova vor fi proiectate către cer lumini tip laser, în memoria marelui actor român. Tot pentru această dată, începând cu ora 19.00 este programat și evenimentul „In Memorian Amza Pellea”, manifestare culturală de înalță ținută al cărei prezentator va fi actorul Mircea Rusu, directorul Teatrului Național din București. Cei prezenți vor avea parte de o serie de surprize, de prezența pe scenă a unor personalități marcante ale teatrului și filmului românesc, precum Rodica Mandache, Victor Rebengiuc, Oana Pellea, momente muzicale puse în scenă de Orchestra Simfonică a Filarmonicii Oltenia interpretând arii din coloanele sonore din filme reprezentative în care a jucat Amza Pellea: Osânda, Un comisar acuză, Tudor, Răscoala, Haiducii, Dacii, Columna, Mihai Viteazul, Nea Mărin Miliardar. De asemenea, pe scenă va fi prezent și maestrul Nicolae Voiculeț, la nai, Sergiu Cioiu, Andrei Păunescu.

Accesul publicului în sala de spectacol se va face în limita locurilor disponibile. Invitațiile se pot ridica de la Casa de bilete a Teatrului Național ”Marin Sorescu”, începând de marți, 2 aprilie.

Sursa: https://jurnalul.ro/cultura/arte-vizuale/casa-memoriala-amza-pellea-din-bailesti-un-nou-capitol-in-patrimoniul-cultural-al-romaniei-961396.html

Ultimă oră

Același autor