16.4 C
Județul Dolj
28 aprilie, 2024

Femelă din rasa Cane Corso, fără acte de origine recunoscute și pui vânduți fără documente

Poliţiştii Biroului pentru Protecţia Animalelor din Dolj au verificat respectarea condiţiilor de sănătate şi bunăstare a câinilor de rasă oferiți spre comercializare prin intermediul site-urilor de profil.

Astfel, în perioada 23-26 ianuarie, poliţiştii au verificat, la locuinţele persoanelor care ofereau spre vânzare câini, dacă aceștia sunt microcipaţi, dacă au fost înregistraţi la Asociația Chinologică Română – Filiala Oltenia și la unitatea de poliție competent teritorială, precum şi dacă proprietarii de câini agresivi sau periculoşi au afişat anunţul cu privire la deţinerea unui astfel de câine, pe gardul împrejmuitor al gospodăriilor.

„În urma controalelor efectuate s-a constatat că unii dintre proprietari nu au respectat prevederile legislaţiei în domeniu, fiind aplicate 12 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 5.200 lei”, transmite, sâmbătă, Poliția Dolj.

În timpul verificărilor la locuinţa unui bărbat din municipiul Craiova, polițiștii au stabilit că acesta deține o femelă din rasa Cane Corso, fără a deține acte de origine recunoscute de Asociația Chinologică Română și fără a fi declarată la unitatea de poliție competentă teritorial. De asemenea, puii rezultați în urma montei au fost înstrăinați la vârsta de 3 luni, fără documente sanitar-veterinare. Bărbatul a fost sancționat contravențional conform O.U.G. nr.55/2002, pentru nerespectarea obligațiilor deținătorilor de câini periculoși, dar și în conformitate cu prevederile H.G. nr.984/2005, în ceea ce privește vânzarea sau înstrăinarea în orice mod a animalelor.

Polițiștii le reamintesc proprietarilor de animale că au următoarele obligații: să asigure acestora un adăpost corespunzător, hrană și apă suficiente, posibilitatea de mișcare suficientă, îngrijiri, atenție și asistență medicală, fiindu-le interzis să aplice rele tratamente și cruzimi; să identifice exemplarele canine prin microcipare sau prin alt mijloc de identificare, stabilit de autoritatea națională sanitară, veterinară și pentru siguranța alimentelor; să sterilizeze exemplarele canine aparținând raselor comune și metișii acestora, precum și câinii de luptă și de atac, asimilați prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pitbull, Boerbull, Bandog și metișii lor; să ia toate măsurile pentru a preveni un eventual atac canin asupra oamenilor sau a altor animale; să nu vândă, să nu înstrăineze sau să nu ia în proprietate exemplare canine, fără documente prevăzute de legislația sanitar veterinară. să nu introducă în ţară sau să comercializeze câinii de luptă şi de atac, asimilaţi prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor; să anunțe la poliţie pierderea sau decesul câinilor din rasele: Pit Bull, Boerbull, Bandog, American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso; pentru câinii periculoși sau agresivi, să ia măsuri privind înregistrarea acestora la Asociația Chinologică Română și declararea la unitatea de poliție competent teritorială.

Sursa: https://jurnalul.ro/stiri/observator/rasa-cane-corso-acte-origine-recunoscute-955064.html

Ultimă oră

Același autor