17 C
Județul Dolj
27 aprilie, 2024

O firmă cere două milioane de lei pentru a face expertiza în Bâzdana, comuna care riscă să sară în aer | Reacţia Primăriei

O firmă care a făcut analize în satul Bâzdâna din judeţul Dolj, unde o casă a fost avariată, iar o persoană a fost rănită, după ce o pungă de metan acumulată în sol a explodat, cere peste 2 milioane de lei pentru realizarea unei expertize.

Firma a trimis o ofertă financiară de două milioane de lei, echivalentul a 348.000 euro, pentru a realiza o expertiză în cazul

, localitatea doljeană unde sunt scăpări de gaze.

Potrivit primăriei, expertiza acoperă acţiunile specifice desfăşurate de firma de specialitate până în prezent şi pe cele care urmează respectiv:

cartarea geologică pe o suprafaţă de 3,8 km; ⁠prelevare probe de gaz din sol, apă şi aer şi analiză chimică a acestora; ⁠

achiziţie de date electro metrice din zonă pe o lungime de 1,5 km; ⁠

achiziţie de date geofizice 2D din zona pe 10 profile însumând un total de 25,7 km;

⁠procesarea si interpretarea datelor geologice şi geofizice obţinute”, se arată într-un comunicat al Instituţiei Prefectului judeţului Dolj.

Însă Primăria Calopăr nu dispune de resursele financiare necesare punerii în aplicare a măsurilor care se impun în vederea gestionării situației de urgență care afectează satul Bâzdâna.

Așa ca, Prefectura Dolj a înaintat oferta către Comitetul Național pentru Situații de Urgență. Asta înseamnă ca au nevoie de sprijin de la Guvern și pentru a fi demarate lucrările va fi nevoie de o hotărâre de guvern.

„Prefectul judeţului Dolj, împreună cu membrii comisiei Comitetului Județean pentru Situații de Urgenţă au decis ca solicitarea de acordare de sprijin financiar să fie înaintată Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă întrucât Primăria Calopăr nu dispune de resursele financiare necesare punerii în aplicare a măsurilor care se impun în vederea gestionării situaţiei de urgenţă care afectează satul Bâzdâna.

În situaţia unui răspuns favorabil din partea CNSU, Comitetul Judeţean pentru Situații de Urgenţă Dolj propune ca alocarea resurselor financiare să se facă prin suplimentarea bugetului pe anul în curs a bugetului Primăriei Calopăr cu suma necesară acoperirii ofertei financiare”, precizează sursa citată.

Între timp, în comuna Bâzdana se fac măsurători periodice, după ce au fost indicate acumulări de gaze în mai multe gospodării. Metanul a fost detectat în locuinţe, în puţuri, în pivniţe dar şi în curţi, în diverse concentraţii.

Explozie în casa unui bărbat din Dolj care a descoperit o pungă de gaze în curte, în urmă cu doi ani

Un bărbat din

a ajuns în stare gravă la spital, la începutul lunii martie, după ce locuința în care se afla a explodat. Acesta a descoperit o pungă cu gaze în curtea sa în urmă cu doi ani, moment în care a alertat și autoritățile.

În GALERIA FOTO de mai jos puteți vedea mai multe imagini cu casa devastată de explozie.

Gazul a ars timp de peste o săptămână pe terenul lui, după ce a forat un puț. Acum, bărbatul este internat la spital cu arsuri de gradul 1 și gradul 2 după ce suflul exploziei l-a aruncat pe geam.

Sursa: https://www.antena3.ro/actualitate/locale/firma-expertiza-acumulare-gaze-comuna-bazdana-gorj-explozie-locuinta-calopar-704011.html

Ultimă oră

Același autor