16.4 C
Județul Dolj
30 aprilie, 2024

BNR lansează o monedă specială pentru colecționari. Ce valoare are și cum se poate intra în posesia ei

Banca Națională a României a făcut public un anunț deosebit de interesant pentru pasionații de numismatică și colecționarii de obiecte rare. În curând, pe 17 aprilie 2024, va fi lansată o monedă nouă în România, dedicată celebrării a 200 de ani de la nașterea lui Avram Iancu, eroul național al României.

13 apr. 2024, 12:23

Această monedă specială va fi disponibilă în trei variante distincte, fiecare realizată din materiale diferite – aur, argint și tombac cuprat. Cu un tiraj maxim de 1.000 de piese pentru moneda de aur și 5.000 de piese pentru cele din argint și tombac cuprat, aceste obiecte de colecție vor fi disponibile pentru publicul larg în țară.

Aversul monedei de aur va prezenta o imagine de epocă a casei părintești a lui Avram Iancu, inscripționată cu „ROMANIA”, valoarea nominală „500 LEI”, stema României și anul de emisiune „2024”. Moneda de argint va avea aceeași prezentare a casei părintești a lui Avram Iancu, dar cu valoarea nominală de „10 LEI”, în timp ce moneda din tombac cuprat va fi denominată „1 LEU”.

Reversul comun al acestor monede va fi dedicat portretului, numelui și semnăturii lui Avram Iancu, precum și perioadei în care a trăit, respectiv „1824-1872”.

Potrivit informațiilor furnizate de Banca Națională a României, prețurile pentru aceste monede vor fi următoarele:

Moneda din aur va fi disponibilă la prețul de 15.600,00 lei, exclusiv TVA, și va include o broșură de prezentare și un certificat de autenticitate.

Moneda din argint va fi vândută la prețul de 490,00 lei, exclusiv TVA, și va include, de asemenea, o broșură de prezentare și un certificat de autenticitate.

Moneda din tombac cuprat va avea un preț de 190,00 lei, exclusiv TVA, și va fi livrată împreună cu o broșură de prezentare și un certificat de autenticitate.

Lansarea oficială a acestor monede va avea loc prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanța, Dolj, Iași și Timiș ale Băncii Naționale a României. Fiecare monedă va fi ambalată în capsule de metacrilat transparent și va fi însoțită de broșuri de prezentare și certificate de autenticitate redactate în limba română, engleză și franceză, semnate de guvernatorul BNR și casierul central.

Sursa: https://www.romaniatv.net/bnr-lanseaza-o-moneda-speciala-pentru-colectionari-ce-valoare-are-si-cum-se-poate-intra-in-posesia-ei_8246179.html

Ultimă oră

Același autor